Először nem volt elég 39 pont a bennmaradáshoz a 12 csapatos élvonalban

2020. június. 29., 14:54   |    

Először nem volt elég 39 pont a bennmaradáshoz a 12 csapatos élvonalban

A ZTE újoncként a hetedik helyen fejezte be a bajnokságot, amióta 12 csapat alkotja az NB I mezőnyét, mindössze egyszer (Puskás Akadémia, 2017–2018) végzett előkelőbb helyen újonc. A Diósgyőr az utolsó öt mérkőzését elveszítette, de így is három ponttal többet szerzett, mint az előző idényben. A Kaposvári Rákóczi 14 ponttal fejezte be a bajnokságot, ez negatív rekord a 12 csapatos OTP Bank Liga bevezetése óta. A tizenkét csapatos NB I bevezetése óta először nem volt elég 39 pont a bennmaradáshoz. A 2018–2019-es szezonban ezzel az eredménysorral a Loki nyolcadik lett volna. A Ferencváros 76 ponttal lett bajnok, a tizenkét csapatos OTP Bank Ligában ez rekordbeállítás. A Puskás Akadémia az utolsó hat fordulóban, egyedüliként a mezőnyből, veretlen maradt.

ZALAEGERSZEGI TE FC–MOL FEHÉRVÁR FC 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Babati (83.), illetve Hodžić (4.)
– A MOL Fehérvár a második helyen végzett, a legutóbbi tíz bajnokságban három első helye és egy negyedik helyezése mellett hatszor is ezüstérmes lett.
– A ZTE újoncként a hetedik helyen fejezte be a bajnokságot. Amióta 12 csapat alkotja az NB I mezőnyét, mindössze egyszer (Puskás Akadémia, 2017–2018) végzett előkelőbb helyen újonc.
– Babati Benjamin idénybeli harmadik gólja a szezon egyik leglátványosabb találata lett, a kezdőkörből talált a kapuba. Hasonló távolságról (ugyancsak a kezdőkörből, de a saját térfeléről) 2018 októberében Hegedűs János, a Puskás Akadémia védője lőtt gólt, szabadrúgásból, a Ferencvárosnak.
– Armin Hodžić a tizedik gólját érte el a bajnoki idényben, ezzel ő lett a MOL Fehérvár házi gólkirálya, megelőzve Futács Márkót.
– A ZTE úgy zárta a tavaszt, hogy pályaválasztóként január 25. után nem szenvedett vereséget.
– A ZTE szabályos sort írt hazai bajnoki meccseivel január 25. óta: egy döntetlen, egy győzelem, egy döntetlen…
– A székesfehérváriak vendégként február 1. után mindössze egyszer, a Puskás Akadémia ellen, a Pancho Arénában tudtak győzni. Azóta csupán Pakson nem kaptak gólt.



DIÓSGYŐRI VTK–KISVÁRDA MASTER GOOD 0-2 (0-2)
Gólszerzők: Obradovics (8.), Fernando Viana (41.)
– A Diósgyőr az utolsó öt mérkőzését elveszítette, de így is három ponttal többet szerzett, mint az előző idényben. A tizenkét csapatos rendszerben először érte el a negyvenpontos határt.
– A Kisvárda története első élvonalbeli idényében kilencedik lett, a másodikban egy hellyel előbbre lépett, négy ponttal többet gyűjtve.
– A két csapat eddig hat bajnoki mérkőzést vívott az élvonalban, ezekből négy döntetlenre végződött, a Kisvárda először nyert.
– A Kisvárda az utolsó három fordulóban hét ponttal szerzett többet a Diósgyőrnél, így tudta megelőzni.
– Nemanja Obradovics a második gólját szerezte az OTP Bank Ligában.
– Fernando Viana négy gólt szerzett tavasszal, ha a kapuba talált, nem kapott ki a Kisvárda.
– A Kisvárda az OTP Bank Liga egyetlen csapata, amely a 2019–2020-as idényben veretlen maradt azokon a mérkőzésein, amelyeken vezetést szerzett.

ÚJPEST FC–KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 5-0 (3-0)
Gólszerzők: Simon K. (12.), Novothny (44.), Bacsa (45+1, 49.), Máté (57.)
– Az Újpest jó hajrájának köszönhetően, noha matematikailag csak az utolsó fordulóban biztosította a bennmaradását, mégis a mezőny első felében végzett. eggyel elmaradva 2018–2019-es ötödik helyétől.
– A lila-fehérek Predrag Rogan irányításával csak a Groupama Arénában szenvedtek vereséget, az utolsó hét fordulóban, 4-2-1-es mérleget elérve 14 pontot gyűjtöttek. Nebojsa Vignjeviccsel 26 mérkőzésen 29 pont volt a mérleg.
– Az Újpest immár öt hazai mérkőzés óta veretlen, ilyen jó sorozata (öt meccsen 13 pont) ezt megelőzően legutóbb 2018 őszén volt.
– A lila-fehérek 2019. február 23. óta először szerzetek pályaválasztóként öt gólt. Akkor a Diósgyőrt verték 5-0-ra.
– Simon Krisztián négy gólt szerzett az újrakezdés óta, ha úgy tetszik, Rogan irányításával – mindkettő igaz.
– Novothny Soma hat góllal zárta a tavaszt, Bacsa Patrik első két gólját érte el újpestiként, egyébként 2016. február 20. óta először duplázott az OTP Bank Ligában. Máté Zsolt a harmadik élvonalbeli, a második kezdőként játszott NB I-es meccsén megszerezte első gólját. Először ünnepelt győzelmet az OTP Bank Ligában.
– A Kaposvári Rákóczi 14 ponttal fejezte be a bajnokságot. Ez negatív rekord a 12 csapatos OTP Bank Liga bevezetése óta. Az eddigi leggyengébb, a Békéscsaba (2015–2016) is majdnem kétszer annyi ponttal (27) zárt.

DEBRECENI VASUTAS SC–PAKSI FC 1-1 (0-1)
Gólszerzők: Szélpál (75., öngól), illetve Könyves (17.)
– A DVSC 27 esztendő után búcsúzik az élvonaltól. Egy évvel korábban még harmadik volt, 51 ponttal, most 39 pontig jutott.
– A Paks ugyan két hellyel elmaradt 2018–2019-es helyezésétől, de két pontot gyűjtött, mint egy évvel korábban.
– A tizenkét csapatos NB I bevezetése óta először nem volt elég 39 pont a bennmaradáshoz. A 2018–2019-es szezonban ezzel az eredménysorral a Loki nyolcadik lett volna.
– A Debrecen az utolsó három fordulóban hét pontot gyűjtött, ennél jobb periódusa csak az első három fordulóban volt, százszázalékosan rajtolt.
–A DVSC-t kétszer segítette öngól a tavaszi idényben (és egyben a 2019–2020-as idényben), de egyik mérkőzést sem tudta megnyerni.
– A Paks az utolsó tíz fordulóban mindössze egy vereséget szenvedett, 3-6-1-es mérleggel zárt.
– Könyves Norbert tizenegy góllal zárta a bajnokságot, a góllövőlistán csak a gólkirály, Radó András (13) előzi meg.

FERENCVÁROSI TORNA CLUB–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC 1-0 (1-0)
Gólszerző: Tokmac (41.)
– A Ferencváros 76 ponttal lett bajnok, a tizenkét csapatos OTP Bank Ligában ez rekordbeállítás (2015–2016). 2015 óta csak a Ferencváros nyert több mint hetven pontot gyűjtve bajnokságot, a Fradi viszont mindig túljutott e határon (2015–2016 és 2019–2020: 76, 2018–2019: 74)
– A zöld-fehérek a harmadik teljes idényüket zárták le hazai bajnoki vereség nélkül-
– Szergej Rebrov együttese 2020-ban tíz hazai bajnoki mérkőzéséből kilencet megnyert, a 900 játékperc alatt mindössze egy gólt kapott, azt is az újrakezdést követő percekben, a Debrecentől.
– Az FTC 23 győzelméből tíz 1-0-s volt. Ugyanez csak a hazai mérlegben: 14 győzelemből nyolc.
– Tokmac Nguen nyolc góllal zárta a bajnoki idényt, Franck Boli és Alekszandr Zubkov mögött harmadik lett a házi góllövőlistán.
– A Mezőkövesd története legjobb bajnoki helyezését érte el negyedikként, két helyet előre lépett az előző idényhez képest. Élvonalbeli történetében először érte el az ötvenpontos határt.
– Kuttor Attila együttese az újrakezdés után mindössze egy mérkőzését, a MOL Fehérvár elleni hazai bajnokit tudta megnyerni.



PUSKÁS AKADÉMIA–BUDAPEST HONVÉD 2-1 (1-1)
Gólszerzők: Nagy Zs. (35.), Slagveer (83.), illetve George (22.)
– A Puskás Akadémia klubtörténete legnagyobb sikerét érte a bajnoki harmadik helyezéssel, amelyhez talán csak a 2017–2018-as Magyar Kupa-döntőbe jutás fogható.
– Az újonc ZTE-t nem számítva a Puskás Akadémia lépte a legnagyobbat előre az előző évhez képest, négy hellyel végzett jobban, mint 2019-ben.
– A Puskás Akadémia az utolsó hat fordulóban, egyedüliként a mezőnyből, veretlen maradt.
– Hornyák Zsolt legénysége pályaválasztóként a hajrában sorozatban három hazai mérkőzését is megnyerte egymás után, ennél hosszabb győzelmi szériája nem volt a Pancho Arénában az idényben. Augusztus és október között akadt egy őszi, háromgyőzelmes széria.
– Nagy Zsolt az első gólját szerezte (fejelte) a bajnoki idényben, érdekes, hogy a 2018–2019-es szezonban is gólt szerzett idénybeli utolsó bajnokiján.
– Luciano Slagveer a második gólját szerezte a magyar élvonalban.
– A Bp. Honvéd az utolsó négy fordulóban három vereséget szenvedett, ugyanilyen a mérlege (4 mérkőzés, három pont) idénybeli utolsó négy idegenbeli mérkőzésén.

 


A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS