Elhunyt Kozma Imre atya

2024. október. 17., 11:17   |    

Elhunyt Kozma Imre atya

Csütörtökön, 85 éves korában elhunyt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

A katolikus pap 1940. június 4-én Győrzámolyban született. A győri bencés gimnáziumban érettségizett, majd papi szemináriumba jelentkezett. 1963-ban szentelték pappá. Kozma Imre atya tanítása szerint a kereszténység nem elmélet, hanem gyakorlat, a templom falain kívül a mindennapokban is meg kell élni a hitünket. 1989-ben megalapította a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Kozma Imre egész életében a szegények, az idősek, a hajléktalan emberek, az elesettek érdekében munkálkodott. A pappá szentelése ötvenedik évfordulójának alkalmából gyalogosan végig járta papi szolgálatának állomáshelyeit, 73 évesen 140 kilométeres zarándoklatot tett.

A futball iránti szeretete, elkötelezettsége közismert volt, hosszú ideje részt vett a Magyar Labdarúgó Szövetség munkájában is, a Magyar Máltai szeretetszolgálat révén és személyesen is.

Tevékenységét több mint harminc alkalommal ismerték el rangos kitüntetésekkel. 2003-ban a Magyar Köztársaság Középkeresztje díjat vehette át, 2005-ben Prima Primissima díjat kapott, 2010-ben Francia Becsületrenddel tüntették ki, 2016-ban Európai Polgár díjjal ismerték el életművét, és több település önkormányzata is díszpolgári címet adományozott Kozma Imre atyának.

Kozma Imre évek óta aktív tagja volt az MLSZ Grassroots-, Fair Play és Kisebbségi bizottságának. Halála nagy veszteség a magyar társadalom egészének és a magyar futballközösségének is.


Címkék:

A hírkategória további hírei

Szövetség
Nyolcvanéves Zámbó Sándor

2024-10-10 10:58:50

Nyolcvanéves Zámbó Sándor

Szövetség
Hetvenéves Varga József

2024-10-10 10:51:27

Hetvenéves Varga József

Szövetség
Rasszizmus miatt büntette az MLSZ-t az UEFA

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS