Elhunyt Kovács Ferenc

2018. május. 30., 16:16   |

Elhunyt Kovács Ferenc

A játékosként a válogatottságig és a KEK-döntőig, edzőként a szövetségi kapitányságig és az UEFA-kupa-döntőig jutó Kovács Ferenc életének 84. évében, szerda délután váratlanul rosszul lett, és tragikus hirtelenséggel elhunyt. A legendás mesteredzőt – akit szakmai tudása mellett kiemelkedő emberi tisztesség jellemzett – az MTK Budapest, a Videoton FC és az MLSZ is saját halottjának tekinti.

Kovács Ferenc 1934. január 7-én született Budapesten.

Labdarúgóként az MTK saját nevelésű játékosaként 1954-ben mutatkozott be az élvonalban. A kék-fehérekkel kétszeres magyar bajnok és KK-győztes. Legnagyobb nemzetközi sikerét utolsó teljes idényében érte el az 1964-es KEK döntőbe jutással. A kupasorozat során a 11 mérkőzésből 8 alkalommal lépett pályára és a Zwickau ellen 11-esből gólt is szerzett. Játszott a döntetlennel végződő brüsszeli döntőn (3–3) és a megismételt antwerpeni mérkőzésen is, ahol végül egy balszerencsés góllal a portugál Sporting Lisszabon 1–0-ra győzött.

1955-ben egyszer szerepelt a magyar válogatottban. 1960-ban az római olimpián bronzérmet szerzett csapat tagja volt, 8-szoros olimpia válogatott.

1965-ben az MTK-ban kezdte edzői pályafutását az utánpótlásban, majd két idényen át vezetőedző volt. Az első idényben megnyerték a Magyar Kupát.

1977-ben a bajnok Vasas irányítását vette át Illovszky Rudolftól. Eközben a magyar válogatottnál Baróti Lajos segítője is volt a világbajnokságra készülő csapat mellett. Az argentin vb után leköszönő Baróti helyett ő lett a válogatott szövetségi kapitánya. 1979-es lemondásáig 8 mérkőzésen 2 győzelem, 4 döntetlen és 2 vereség volt a mérlege.

Összesen három különböző időszakban volt a fehérváriak vezetőedzője. A nyolcvanas évek közepén két bajnoki harmadik hely mellett, az 1984–1985-ös, a Videoton FC-vel elért UEFA-kupa-döntőbe jutás volt edzői pályafutásának csúcsa. Azon kevesek közé tartozik Magyarországon, aki játékosként és edzőként is európai kupadöntőbe jutott.

Kovács Ferenc az elmúlt években is aktívan élt és a labdarúgásnak szentelte mindennapjait, 2008 óta a Videoton FC tiszteletbeli elnökeként, és az MLSZ felkérésére is tevékenykedett.

Kovács Ferencről mindig a szakmai tudás és emberi tisztesség fog az eszembe jutni. Hihetetlen, hogy nemrég még együtt néztük a Magyar Kupa-döntőt vagy a Videoton bajnoki mérkőzését. Ahogy mindig, most is tele volt vitalitással, tenni akarással. Feldolgozhatatlan, hogy távozott közülünk. Óriási veszteség ez a futballnak és személyesen nekem is, mert nemcsak labdarúgásunk, de én magam is sokat köszönhetek neki – reagált a szomorú hírre Berzi Sándor MLSZ-alelnök.

A legendás mesteredzőt az MTK Budapest, a Videoton FC és az MLSZ is saját halottjának tekinti.