Életmentő készülékek beszerzéséről döntött az MLSZ

2019. január. 04., 13:03   |    

Életmentő készülékek beszerzéséről döntött az MLSZ

A hazai játékosok számának évek óta tartó, folyamatos növekedésével a labdarúgás egészségügyi kockázati tényezőit is csökkenteni kell, ezért a Magyar Labdarúgó Szövetség 784 defibrillátor és 450 darab Mobil EKG eszköz beszerzésére kezdeményez közbeszerzési eljárást.

Defibrillátor beszerzés

Az MLSZ Infrastruktúra Szabályzatának megfelelően a 2020/21-es bajnoki évad kezdetére minden G–H kategóriájú labdarúgó-létesítményben kötelező lesz egy darab újraélesztő-készülék elhelyezése. Az Infrastruktúra Szabályzat ezen előírására és a korábban lefolytatott defibrillátor-beszerzés sikerére tekintettel az MLSZ az előzetes igényfelmérés alapján – részben saját, részben állami, részben pedig FIFA-források felhasználásával – 784 darab defibrillátor beszerzéséről határozott. A vonatkozó közbeszerzési felhívás előreláthatólag január második hetében fog megjelenni. A közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatása esetén a kedvezményezett amatőr sportszervezetek és önkormányzatok az 5%-os önrész megfizetését, illetve a vonatkozó képzés elvégzését követően, a tervek szerint 2019. június 30-ig jutnak hozzá a készülékekhez.

A megfelelően kihelyezett defibrillátorok és az újraélesztésben jártas személyek jelenléte a mérkőzések, illetve az edzések alatt egyaránt jelentősen javítják a sport biztonságát, ezért az MLSZ 2018-ban részben állami, részben FIFA-forrás felhasználásával 800 darab defibrillátor beszerzéséről határozott. A defibrillátor-beszerzésére vonatkozó nyílt közbeszerzési eljárás 2017. december 30-án indult meg, a lefolytatott közbeszerzési eljárást követően a 10%-os önrész megfizetését vállaló amatőr sportszervezetek, illetve önkormányzatok 2018. június 30-ig megkapták a beszerzett defibrillátorokat.

A sportolók halálának pontos előfordulása regiszter adatok szerint 2,3: 100.000 élsportoló/év, ezen belül a hirtelen szívhalálé 2,1: 100.000 élsportoló /év. A 35 évnél fiatalabb sportolók hirtelen halálának előfordulása az azonos életkorú egészséges nem sportolókéhoz képest közel háromszoros, ezen belül a férfi:nő arány 10:1. A különböző sportágakban a veszélyeztetettség nagyon különbözik, a labdarúgásban a leggyakoribb a hirtelen szívhalál előfordulása. A labdarúgói hirtelen halál nem csak az élsportolókat veszélyezteti, hanem a meccs során ugyancsak nagy terhelést kapó játékvezetőket, valamint nagy számban sportoló amatőr játékosokat is. Hirtelen szívhalál esetében a betegnek akkor van esélye a teljes felépülésre, ha azonnal és szakszerűen kezdik meg az újraélesztését.

Mobil EKG eszköz beszerzés

Napjainkban a daganatos megbetegedések mellett a keringési szervek, a szív és az erek betegségei fordulnak elő leggyakrabban. A fejlett orvosi vizsgálóeljárások elterjedésével a szív- és érbetegségeket ma már az esetek több mint 95%-ában felismerhetők. A szív- és érrendszeri megbetegedésének minél korábbi felismerésének egy lehetséges eszköze lehet a Mobil EKG eszköz. A Mobil EKG egy bankkártya nagyságú ritmusanalizáló készülék. A készülék egy percen át veszi az ujjbegyről a szív elektromos jeleit. A Mobil EKG tehát panasz esetén vagy terhelést követően lehetőséget adhat a korábbi, panaszmentes időpontban történt regisztrálással való összehasonlításra. Nagy intenzitású, különösen állóképességi sportoknál – amilyen a labdarúgás is – fokozódhat a ritmuszavar (pl. pitvarfibrilláció) veszélye, ami akár súlyos szövődményekkel (pl. stroke) is járhat. Ez okozhat panaszt, de gyakran panaszmentesen alakul ki. Az ilyen típusú ritmuszavarok rizikója az életkor előrehaladtával fokozódik, pontos életkori határ nincs, de a 35 éves kor felett fokozott a rizikó.

Mindezek alapján tehát a készülék elsősorban az emelkedett ritmuszavar és szív-kockázattal (szívinfarktust követően, stroke-ot követően, pitvarfibrilláció gyanúja esetén) rendelkező egyének, valamint a 35 éves kor feletti személyek számára nyújt segítséget az orvosi döntésekben. Erre tekintettel az MLSZ 450 darab Mobil EKG eszköz beszerzéséről határozott, amelyek közül 50 darabot az MLSZ Központ, 20-20 darabot az MLSZ Megyei Igazgatóságai kapnak meg. A készülékek a Központ, illetve a Megyei Igazgatóságok által szervezett eseményeken lesznek prevenciós célból felhasználva. A vonatkozó közbeszerzési felhívás előre láthatólag január második hetében jelenik meg.


A hírkategória további hírei

Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS