Egyre fontosabb a sporttudomány szerepe a labdarúgásban

2023. február. 18., 18:00   |    

Egyre fontosabb a sporttudomány szerepe a labdarúgásban

A Magyar Labdarúgó Szövetség neves külföldi és hazai előadók részvételével rendezte meg az I. Erőnléti és Sporttudományi konferenciát a hazai erőnléti edzők, sporttudományi szakemberek, labdarúgóedzők és rehabilitációs szakemberek számára a Testnevelési Egyetemen.

A sporttudományi szakemberek, erőnléti edzők egyre fontosabb szerepet töltenek be a profi labdarúgásban. Ma már nem csak a topkluboknál és a válogatottaknál zajlik kiterjedt sporttudományos munka, az elmúlt évtizedben egyre több profi klub ismerte fel, hogy a játékosok optimális teljesítményéhez, a megfelelő rehabilitációhoz, a sérülések számának csökkentéséhez elengedhetetlen a futballisták egészségügyi- és teljesítményadatainak mérése és elemzése.

A Magyar Labdarúgó Szövetség az erőnlétiedző-képzés során kiemelten törekszik arra, hogy a hazai szakemberek tudásanyaga nemzetközi összevetésben is megállja a helyét, és a labdarúgásban dolgozó szakemberek minden információhoz hozzáférjenek, amely segítheti a munkájukat. A Testnevelési Egyetemen rendezett tudományos konferencia is ennek a koncepciónak a része: neves külföldi szakemberek mellett a magyar válogatott és a Ferencváros erőnléti szakemberei adták át a tudásukat a 300 fős hallgatóságnak.

Elismert szakemberek a pódiumon

Chris Barnes volt az első főállású sporttudományi szakember az angol bajnokságban 1996-ban, és azóta több Premier League-csapatnál is dolgozott, valamint tevékeny részt vállal az UEFA erőnléti edzői licenc kidolgozásában. Rendszeres előadója hazai és nemzetközi konferenciáknak, számos szakcikk szerzője, a Staffordshire-i Egyetem vendégprofesszora.

Christopher Carling a Francia Labdarúgó-szövetség sporttudományi vezetője, az U15-U20-as férfi és női válogatottak, a női játékvezetők, a 24 regionális akadémia, valamint a szövetség kutatási projektjei tartoznak a felügyelete alá. 2006-2016 között a Lille OSC sporttudományi szakembereként dolgozott. 21 éve tevékenykedik az élsportban sporttudományi tanácsadóként, többek között az Olympique Marseille, a Paris St Germain vagy 2010-2015 között a Manchester United labdarúgó-csapatánál.

Barczi Róbert sportigazgató megnyitóját követően a konferencia két külföldi vendége, Chris Barnes és Christopher Carling előadásai következtek, melyek fő témája a mérési adatok felhasználása, valamint a labdarúgóedzők sporttudományos támogatása volt. Christopher Carling bemutatta a francia utánpótlás-válogatottak sporttudományos méréseit és a francia szövetségben zajló kutatási és innovációs munkát is.

A mérési eszközök, szoftverek fejlődésével egyre több és több adat áll az erőnléti edzők rendelkezésére, akik rengeteg időt töltenek az elemzéssel, majd ezek után állítják össze a javaslataikat a vezetőedzők számára – mondta az mlsz.hu-nak adott interjúban Christopher Carlig. – A mesterséges intelligencia felhasználásával és a szoftverek további fejlesztésével a jövőben még hatékonyabban tudjuk majd feldolgozni és hasznosítani az adatokat, ezért biztos vagyok benne, hogy az erőnléti edzők, a sporttudományi szakemberek a jövőben a jelenleginél is fontosabb szerepet tölthetnek be a labdarúgásban.

– Ma már nem ritka, hogy egyszerre akár négy-öt erőnléti szakember is dolgozik a nagyobb kluboknál, mivel az edzők elkezdtek egy-egy részterületre specializálódni, például a teljesítménynövelésre, a sérülések megelőzésére vagy a regenerációra – fogalmazott Chris Barnes. – A fejlődés folyamatos, hiszen még nagyon sok összefüggést nem értünk pontosan, viszont egyre több következtetést tudunk levonni a mérési eredményekből, ezért azt gondolom, hogy a jövőben exponenciálisan növekedhet ennek a tudománynak a labdarúgásban betöltött szerepe.



A konferencia második részében Kovács Bence Márk, a Ferencváros erőnléti edzője bemutatta a Ferencváros labdarúgóinak fizikális felkészítéséről készített elemzését, majd a konferencia főszervezője, az MLSZ sporttudományi csoportvezetője, Schuth Gábor nyújtott betekintést a magyar válogatott fizikai felkészítésébe és fizikai felméréseibe a 2022-es Nemzetek Ligája-szereplés fényében.

– Kettős célunk volt a konferencia megszervezésével, szerettük volna, hogy külföldi előadók segítségével a hazai edzők betekintést szerezzenek a nemzetközi műhelyek munkájába, valamint a Ferencváros és a magyar válogatottak munkamódszereinek bemutatásából ötleteket meríthessenek a munkájukhoz – mondta az mlsz.hu-nak Schuth Gábor. – A másik fontos célunk az edzők és az erőnléti edzők közti együttműködés és kommunikáció erősítése, ez kiemelt törekvésünk már az edzőképzés során is. Úgy gondolom, a hazai erőnléti edzők nincsenek lemaradva a nemzetközi élmezőnytől, jók az infrastrukturális és eszközlehetőségeik, hozzáférnek a munkájukhoz szükséges információkhoz, és csak rajtuk, valamint a klubjukon múlik, hogy miként használják fel a rendelkezésre álló adatokat. Az elméleti tudás természetesen önmagában nem elég, erős gyakorlati tapasztalatra is szükség van, melynek megszerzéséhez a szakmában töltött jó néhány évre szükség lehet. Bízom benne, hogy ez a konferencia is segítséget nyújtott a kollégáknak az ismeretszerzésben, és mindenkinek segíthettünk néhány ötlettel, hasznos gondolattal.


A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS