Budapesti konferencia a 2026-os világbajnokság jegyében

2018. május. 29., 13:51   |    

Budapesti konferencia a 2026-os világbajnokság jegyében

Minden idők legnagyobb eseményére készül a nemzetközi labdarúgás, hiszen a 2026-os világbajnokságon már 48 csapat részvételét tervezi a FIFA. A hatalmas torna rendezésére pályázókat Budapestre hívta az MLSZ vezetése.

A Magyar Labdarúgó Szövetség, dr. Csányi Sándor FIFA-alelnök vezetésével az elmúlt években együttműködést alakított ki a térség labdarúgó-szövetségeivel annak érdekében, hogy a közös érdekek és feladatok mentén közös stratégia alakuljon ki.

A kedden, Budapesten Lengyelország, Liechtenstein, Svájc és Szlovákia futballvezetőinek jelenlétében megtartott összejövetel célja az volt, hogy a társult országok vezetői megismerjék a 2026-os világbajnokság szervezésére kandidáló országok programját. A tervek szerint ez lehet a FIFA történetének legnagyobb szabású eseménye: 48 csapat, 80 mérkőzésen mintegy 1 100 játékost von majd be a nyolc év múlva rendezendő világbajnokságba.

Elsőként az USA, Kanada és Mexikó által közösen pályázott esemény, a United Bid szereplői ismertették elképzeléseiket, melyek szerint a 23 lehetséges helyszínből majd 16 kerül be a végleges projektbe. A stadionok között találjuk az ikonikus mexikói Azteca Stadiont, amely már két vb-döntőnek is helyszíne volt, vagy a hatalmas, Los Angeles-i Rose Bowlt, amely 1994-ben játszott főszerepet a nemzetközi futball életében. Egyébként ez lehet az első olyan vb, amelyet három ország rendez meg közösen.

A küldöttség a legmagasabb szinten képviseltette magát: jelen volt Budapesten Carlos Cordeiro, az Amerikai Egyesült Államok labdarúgó-szövetségének elnöke, Decio De Maria, a Mexikói Labdarúgó-szövetség elnöke és Steven Reed, a Kanadai Labdarúgó-szövetség elnöke is. 

A második prezentációt az ötödik alkalommal pályázó Marokkó labdarúgó-szövetsége tartotta, amelynek egyik nagykövete a korábbi német világklasszis futballista és magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus. Mellette Moncef Belkhayat, a marokkói ifjúsági és sportminiszter, valamint Amaju Pinnick, az Afrikai Labdarúgó-szövetség alelnöke mutatta be a pályázatot. 

A felmérések alapján az észak-afrikai országban hatalmas a projekt támogatottsága. Marokkóba „elérhető” világbajnokságot álmodnak a szervezők, amely kedvező árakkal várná a szurkolókat, és az időzónának köszönhetően sokan, közöttük az európaiak követhetnék élőben a mérkőzéseket televízión. A 12 rendező város mindegyike igen közel helyezkedik el egymáshoz képest, így az utazási idő alacsony lenne a csapatok és a szurkolók számára is. Marokkó lehetne a második afrikai ország Dél-Afrika után, amely világbajnokságnak adhat otthont.

A FIFA moszkvai kongresszusán, a nyári világbajnokság elött dönt a 2026-as esemény helyszínéről.


Címkék:

A hírkategória további hírei

Főszponzoraink

  • Adidas
  • OTP Bank

Szponzoraink

  • Merkantil Bank
  • Groupama Biztosító
  • MOL
  • Förch
  • Jet Sol