Bajnoki rajt – a játék mellett középpontban az egészségvédelem

2021. július. 29., 15:17   |    

Bajnoki rajt – a játék mellett középpontban az egészségvédelem

A hétvégén indulnak a nemzeti labdarúgó-bajnokságok. Az MLSZ figyelemmel kíséri a járványügyi szakemberek előrejelzéseit, és a hazai szabályozással, illetve az UEFA gyakorlatával összhangban dolgozta ki a szükséges megelőző intézkedéseket. A kiemelt felnőtt bajnokságokban kötelező a védettségi igazolás és/vagy PCR-teszt, az amatőr és utánpótlás mérkőzéseken fokozattan be kell tartani a fertőzés kockázatát csökkentő javaslatokat.

A kiemelet felnőtt bajnokságokban, a férfi NB II-es Merkantil Bank Ligaban, a női NB I-es Simple Ligában és a férfi futsal NB I-ben csak Védettségi igazolással vagy 3 napnál nem régebbi PCR-teszttel rendelkező játékosok és sportszakemberek vehetnek részt a mérkőzéseken.

Az NB I-es OTP Bank Ligában ennél is szigorúbb az előírás: folytatva a tavalyi évben követett gyakorlatot, továbbra is minden héten PCR-tesztet kell végezni az összes játékoson és stábtagon, illetve a sportzónában dolgozó hivatalos személyeken. Továbbá, annak érdekében, hogy az egészségügyi kockázatokat minimalizálni lehessen, az általános sportorvosi vizsgálatnál lényegesen alaposabb ellenőrzésen esnek át a labdarúgók, féléves rendszerességgel. A rendszeres tesztelés, az UEFA rendszeréhez hasonlóan, egy arra kijelölt, akkreditált egészségügyi labor bevonásával történik.

Az MLSZ Orvosi bizottságának korábban megfogalmazott egészségvédelmi ajánlásai a kiemelt bajnokságokban is és a hamarosan szintén rajtoló amatőr bajnokságokban változatlanul érvényesek. Így fontos a rendszeres és alapos kézfertőtlenítés, a távolságtartás, az elhagyható érintkezések kerülése, maszk vagy kesztyű viselése, vagy az, hogy a legenyhébb tünetekkel se vegyen részt csoportos eseményeken, akinek például hőemelkedése van. Az MLSZ ajánlása szerint az amatőr és utánpótlás bajnokságokban is célszerű a Védettségi igazolás kiváltása és meglétének ellenőrzése.

https://szovetseg.mlsz.hu/egeszsegvedelmi-ajanlasok


FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS