A Magyar Labdarúgó Szövetség a sportolók és sportolni vágyók egészségéért

2019. május. 09., 15:31   |

A Magyar Labdarúgó Szövetség a sportolók és sportolni vágyók egészségéért

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 2018-hoz hasonlóan 2019-ben is pályázatot hirdetett az ország labdarúgó klubjai, egyesületei számára újjáélesztéshez szükséges defibrillátor beszerzésére.

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is közel 800 darab eszközt oszt ki az MLSZ. Mivel az eszközök újjáélesztés során alkalmazhatóak hatékonyan, ezért azok 2019. májusi kiosztása mellett a klubok/egyesületek képviselői számára komplex újjáélesztés oktatás is történik.

A hirtelen szívhalál okai leggyakrabban olyan rejtett szívbetegségek, amik a sportolás mellett katasztrófát okozhatnak. A sportolói hirtelen szívhalál nagy gondot jelent, hiszen az új nemzetközi adatok azt mutatják, hogy évente 100 ezer sportoló közül 4-6 fő hal hirtelen szívhalált. Ennek hátterében fiatal (35 év alatti) sportolók esetében leggyakrabban szívizombetegségek, a szív elektromos betegségei, billentyűhibák, vagy szívizomgyulladás állnak – mondta Dr. Szelid Zsolt sportkardiológus, az MLSZ és az UEFA Orvosi Bizottság tagja.

Harmincöt éve feletti sportolók esetében a hirtelen szívhalál oka elsősorban szív-koszorúsér betegség és szívinfarktus. Erre jó példa Iker Casillas (37 éves), a spanyol válogatott kapusa (Porto játékosa), aki a minap kapott szívinfarktust, amit a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikeresen túlélt.

A katasztrófa bekövetkeztekor az azonnali beavatkozás az egyetlen lehetőség az életmentésre. A közelben csak a sporttársak, vagy az edzők vannak jelen, ezért az ő felelősségük hatalmas a megfelelő újjáélesztés megkezdésében és az agykárosodás megelőzésében.

Az MLSZ szervezésében a nem egészségügyi végzettségű sporttársak és edzők számára úgynevezett „basic life support, BLS”, vagy más néven laikus újjáélesztés oktatás történik. Ebben a keringés leállásának észlelése mellett a mellkas megfelelő ritmusú és megfelelő mélységű nyomása-elengedése és a defibrillátor használata szerepel.

Az automata/ félautomata készülékek egyértelmű magyar nyelvű utasításokat adnak az újjáélesztő stábnak, hogy mit kell tenni. A készülék elemezi és értékeli a páciens ritmusát és eldönti, hogy érdemes-e leadnia az elektromos sokkot. A defibrillátor korai használata azért is fontos, mert súlyos ritmuszavar fennállása esetén percenként 7%-kal csökken az esély a sikeres ritmus helyreállításnak.

Az újjáélesztés, a labdarúgáshoz hasonlóan, csapatmunka. A mellkas hatékony nyomását végző személy kb. 2 perc alatt elfárad. Azért a mentők kiérkezésééig javasolt az újjáélesztő személyek cseréje. Mivel a labdarúgók nagy része gyermek, vagy serdülő, ezért a készülékek kiválasztásánál fontos szempont volt az eszközök súlya, hogy a sürgősség esetén a legkisebb focizó gyermek is könnyen elbírja azt és szükség esetén az edző utasítását követve a pályán bajba jutott személyhez tudja vinni a defibrillátort – tette hozzá a kardiológus.

A fociban tehát, ha figyelünk egymásra és szükség esetén használjuk az MLSZ által biztosított defibrillátorokat és újjáélesztési szaktudást, akkor biztonságon űzhető ez a csodálatos sport.