80 éve született Albert Flórián

2021. szeptember. 15., 00:23   |

80 éve született Albert Flórián

A magyar labdarúgás egyetlen aranylabdása 1941. szeptember 15-én született, ma lenne 80 éves.

Albert Flórián Hercegszántón született, 1952-ben kezdett futballozni a Bp. Kinizsi  úttörőcsapatában. Még nem egészen 16 évesen már az ifjúsági válogatottban szerepelt, amellyel aztán 1959 áprilisában bronzérmes lett a bulgáriai UEFA-tornán. Noha csak három mérkőzésen játszott a négyből, hatszor volt eredményes. Még nem volt húszéves, amikor már válogatott játékosnak, sőt olimpiai érmesnek mondhatta magát, 1960-ban tagja volt a római ötkarikás játékokon szereplő együttesnek.

Csak néhány nappal azután, hogy sikeres érettségi vizsgát tett a Madách Imre Gimnáziumban, 1959. június 28-án debütált a nagyválogatottban. A Népstadionban 3:2-re győztünk a svédek ellen. Az A-válogatottban összesen 75 hivatalos találkozón szerepelt, 31 góljával tizedik az örökranglistán. (A nála később bemutatkozottak közül csak Bene Ferenc és Nyilasi Tibor előzi meg.) 1974. május 23-án, Székesfehérváron búcsúzott, egyébként már túl a klubpályafutása lezárásán. Magyarország 3-2-re legyőzte Jugoszláviát.

A nemzetközi sikerei nagy része, természetesen a válogatotthoz kapcsolódott. Pályára lépett a chilei világbajnokságon 1962-ben, négy találatával társgólkirályi címet szerzett. 1964-ben a spanyolországi Európa-bajnoki (Nemzetek Európa Kupája) bronzérmes lett. Az 1966-os angliai világbajnokságon is főszerephez jutott. A brazilok ellen elképesztően jól futballozott Liverpoolban. Az 1972-es belgiumi Európa-bajnokság mindkét, magyar vonatkozású mérkőzésén bevetették a végül negyedik helyen záró gárdában.

Karrierje legjobb időszakában (1966–1968), három honfitársa, Farkas János, Novák Dezső és Szűcs Lajos társaságában játszhatott Brazíliában, a világválogatottban. 1968. novemberében ő rúgta a becsületgólt a házigazdák ellen (1:2). 1972-ben bekerült Európa válogatottjába, a következő esztendőben pedig ismét a világválogatottba. (Bő évtized múlva még egyszer játszott a földkerekség válogatottjában. Igaz, 1984-ben már csupán az öregfiúk között.)

Az élvonalban a Diósgyőr elleni 3:1-es győzelemmel mutatkozott be 1958. november 2-án. A Fradi középcsatáraként tekintélyes éremmennyiséget halmozott fel: 1959–1960-ban ezüst, 1961–1962-ben bronz, 1962–1963-ban arany, 1963 őszén bronz, 1964-ben arany, 1965-ben ezüst, 1966-ban ezüst, 1967-ben arany, 1968-ban arany, 1969-ben bronz, 1970-ben ezüst, 1970–1971-ben ezüst, 1972–1973-ban ezüst, 1973–1974-ben ezüst került a vitrinbe.

A Magyar Népköztársasági Kupában két döntőben játszott: 1967 áprilisában az előző évi sorozat megismételt fináléjában a Győri Vasas ETO ellen (2:3) a vesztes oldalon, ellenben 1972-ben, a Tatabányai Bányász ellen a győztesen. Utóbbi mérkőzésen ő lőtte a győztes gólt.

1960-ban, 1961-ben és 1965-ben magyar gólkirályi címet szerzett. 1960. december 11-én hat gólt vágott az FTC–DVSC (7:0) bajnokin. 1966-ban és 1967-ben is őt választotta az MLSZ az Év játékosának.

A Ferencvárossal a nemzetközi porondon elért legnagyobb sikere az 1965-ös VVK-diadal volt. Torinóban győzték le érte 1:0-ra a Juventust. 1968-ban a zöld-fehérek ezüstérmet szereztek ugyanezen a sorozaton.

Albert Flórián 1967 decemberében csodálatos napokat élt meg. Megszületett a fia, a „kis Flóri” – aki 1993 és 1996 között 6-szor szerepelt a magyar válogatottban – és megkapta a France Football Európa legjobb játékosának felajánlott aranylabdáját. Az egyetlen magyar győztes a pályafutása során összesen nyolcszor (1959, 1962–1968) kapott voksot a szavazáson. Az 1967-es győzelme előtti két évben is az első hat közé került.

Azt nem jelenthetjük ki, hogy ha nem sérül meg Koppenhágában 1969. június 15-én, akkor nem következik be a marseille-i katasztrófa, ám hogy Dániában nem csupán a térdszalagja szakadt ketté, hanem a futballista-karrierje is, azt sajnos igen. A visszavonulását követően trénernek állt. 1974-ben edzői, 1988-ban szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán. 1978-ban az FTC ifjúsági együttesét pallérozta. 1978 és 1982 között az al-Ahly Benghazi mestere volt. 1983-ban hazatért, és egy esztendőn keresztül újból a zöld-fehér ifiket irányította, aztán 1985-ben még egy rövid ideig dolgozott Líbiában. Különböző pozíciókat ellátva évtizedekig tevékenykedett a Ferencváros labdarúgó-szakosztályának vezetésében. 1974-ben az FTC örökös bajnoka lett. 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója kitüntető címet. Hercegszántó, Budapest és Ferencváros egyaránt a díszpolgárává választotta. 2007 decemberétől 2014 júliusáig a nevét viselte a klub Üllői úti stadionja. Albert Flórián Budapesten hunyt el, 2011. október 31-én. 2014-ben felavatott szobra az új Groupama Aréna előtt áll.