20 éve viseli Puskás Ferenc nevét a nemzeti stadion

2022. augusztus. 23., 13:49   |    

20 éve viseli Puskás Ferenc nevét a nemzeti stadion
Fotó: Kelemen Ádám

Hétfőn délután megemlékezést tartottak a Puskás Arénában a létesítmény névadó ünnepségének 20. évfordulója alkalmából. A sportért felelős államtitkárság és a Puskás Alapítvány által szervezett eseményen Vági Márton főtitkár, Berzi Sándor alelnök és Marco Rossi szövetségi kapitány képviselte az MLSZ-t.

A 20 évvel ezelőtti, Spanyolország ellen játszott felkészülési mérkőzésen maga Puskás Ferenc is jelen volt az akkortól már az ő nevét viselő stadionban. A Gellei Imre vezette válogatott, melynek tagjai, így a jelenleg az U21-es válogatottat vezető Gera Zoltán is, szintén jelen voltak a megemlékezésen, 2002. augusztus 21-én 1-1-es döntetlent játszottak Xaviékkal.
 
– Nem volt kérdés, hogy a legnagyobb, nemzeti stadionunknak Puskás Ferenc nevét kell viselnie – fogalmazott Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki maga is ott volt a húsz évvel ezelőtti mérkőzésen. – Az is egyértelműnek tűnt, hogy az akkori stadion nincsen a névadó legendához méltó állapotban, a 2019-ben felavatott Puskás Arénáról már ez is elmondható.
 
Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke, aki tevékeny részese volt a folyamatnak, melynek során a korábbi Népstadion felvette a legismertebb magyar nevét, személyes történetet osztott meg Puskás Ferencről.
 
– Az egyik közös utazásunknál Szepesi György otthon felejtette az útlevelét – elevenítette fel Berzi Sándor. – Öcsi mondta, hogy próbáljunk meg azért átjutni a határon, hátha sikerül. A magyar határőr átengedett minket, az osztrák határőr pedig amikor meglátta Puskás Ferencet, tisztelegve, semmilyen iratot sem kérve mondta, hogy további jó utat kíván.

 
A férfi A-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi azt mondta, büszkeséggel tölti el, hogy jelen lehet az ünnepségen és a magyar futball legnagyobb legendájára emlékezhet.
 
– Puskás Ferenc a labdarúgás történetének egyik legmeghatározóbb alakja, számomra pedig a legnagyobb legenda – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Kötelességünk, hogy a róla elnevezett stadionban a magyar válogatott mindig olyan mérkőzéseket játsszon, amely méltó a magyar labdarúgás hagyományaihoz. Az sosem fordulhat elő, hogy szégyent hozzunk Magyarországra! Arra pedig különösen büszke vagyok, hogy a teljesítményünkkel elértük, hogy az utóbbi időszakban a világ legerősebb csapatai ellen játszhatunk mérkőzéseket itt, a Puskás Ferencről elnevezett stadionban.
 
Az ünnepséget megelőzően Vági Márton főtitkár és Berzi Sándor alelnök az MLSZ nevében koszorút helyezett el a magyar válogatott játékosainak emléket állító szobornál. 
 

A hírkategória további hírei

Szövetség
Bernben emlékeztek az 1954-es vb-döntőre
Szövetség
Ülésezett az Elsőfokú Licencadó Bizottság
Szövetség
Elhunyt Tatár György

2024-04-20 11:45:00

Elhunyt Tatár György

Szövetség
Elbúcsúztatták Juhász Pétert

2024-04-15 18:12:54

Elbúcsúztatták Juhász Pétert

FŐSZPONZORAINK

  • Adidas
  • OTP Bank
  • TMP
  • Mol GBS