Jegyértékesítés: a klubok kezébe kerül a döntés

2019. január. 15., 18:51   |

Jegyértékesítés: a klubok kezébe kerül a döntés

A sporttörvény változása után jelentősen egyszerűsödik a jegyvásárlás. Változatlan lebonyolításban folytatódnak a professzionális bajnokságok. Budapest készül a 2020-as Eb-re.

Az MLSZ elnöke többször hangoztatta: a szurkolási körülmények javulásával, valamint a komolyabb atrocitás nélküli elmúlt időszak tükrében indokolt a jegyrendszer módosítása, és sürgette a jogszabályok enyhítését.

A sporttörvény tavaly évvégi módosítása (2018. évi CXXXV. törvény) több ponton is változtatott a sportrendezvények jegyértékesítésével és biztosításával kapcsolatos rendelkezéseken. A módosítások érintik a beléptető rendszerek alkalmazásával és a névre szóló jegyértékesítéssel kapcsolatos korábbi rendelkezéseket is.

Az MLSZ mai elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a jogszabállyal összhangban a jövőben csak a kiemelt, vagy fokozott biztonsági kockázatú mérkőzéseken lesz kötelezettség a névre szóló jegyértékesítés. Az egyéb (normál besorolású) mérkőzéseken a rendező klubok dönthetnek arról, hogy működtetik-e a beléptető rendszert, és névre szólóan értékesítik-e a jegyeket. Továbbra is az ő feladatuk a rend és biztonság megteremtése. Ugyanez a szempont érvényes az MLSZ saját bonyolítású eseményeire is, azaz a normál biztonsági minősítésű hazai válogatott mérkőzéseken szurkolói kártya nélkül lehet majd jegyeket venni.

Érdemes ugyanakkor megtartani a szurkolói kártyákat, hiszen a válogatott szurkolói klubtagságot csak kártyabirtokosok szerezhetnek, a klubtagok számára pedig további szolgáltatásokat (elővétel, jegyárkedvezmény, nyereményjátékok) nyújt a szövetség.

A mérkőzések túlnyomó részénél tehát teljes mértékben a klubok határoznak arról, milyen módon értékesítik a jegyeket rendezvényeikre.

Az elnökség elfogadta az NB I és az NB II következő idényre vonatkozó versenykiírását, amelyekben nem történt változtatás, azaz változatlan feltételek mellett folytatódik a két professzionális liga küzdelemsorozata 2019-2020-ban is.

Az elnökség beszámolót hallgatott meg a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság szervezésének előrehaladásáról. Az UEFA másfél év múlva története legnagyobb rendezvényét bonyolítja le a kontinens 12 országában, közöttük Magyarországon, a Puskás Stadionban, ahol három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek 2020 júniusában. A tornára összesen 3 millió szurkolót várnak a helyszíneken.

Döntés született arról is, hogy a strandlabdarúgás teljes működése kikerül az MLSZ versenyrendszeréből, ezzel biztosítva lehetőséget a szakág „önrendelkezésre”. Arra, hogy a strandlabdarúgás, más tevékenységekhez, például az igen eredményes mini labdarúgáshoz, lábteniszhez, footgolfhoz vagy Teqballhoz hasonlóan, önálló szakmai, pénzügyi és szervezeti felépítés mellett folytathassa tevékenységét.